Timpaan en Ouwehand Bouw winnen met Fortunapark tender Gemeente Vlaardingen 235 woningen in een bijzonder groene wijk
maart 16, 2023

Het team bestaande uit gebiedsontwikkelaar Timpaan, Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen, landschapsarchitect ZUS, FARO en JULI (betrokken architecten), Merosch (duurzaamheidsadviseur), AW Groep (civiele engineering) en Interegion Groep (tendermanagement) heeft de tender gewonnen die de Gemeente Vlaardingen heeft uitgeschreven voor de locatie aan de Marathonweg-Noord in Vlaardingen.

Samen natuurlijk geluk vinden
Het plan Fortunapark omvat 235 woningen voor alle doelgroepen, waaronder 50 sociale huurwoningen. De wijk wordt een plek waar de bewoners samen gelukkig en gezond kunnen leven. Meer dan 55% van de wijk wordt groen, waarmee mens en natuur in harmonie samengaan. Fortunapark neemt natuurinclusiviteit als uitgangspunt: het is een plek voor mens, dier én plant. Daarnaast zal het landschap klimaatadaptief zijn: het verkoelt bij extreme hitte en neemt overvloedig water als een spons op. In het midden van de wijk komt een wilgenbos en grote vijverpartij. In de noordoosthoek van het plan wordt een woontoren gerealiseerd, die als groen icoon een aantrekkelijk gezicht geeft aan de hoofdentree van Vlaardingen. De woningen zijn in samenhang met het landschap ontworpen.

Groene gemeenschap
De openbare daktuin en groene binnentuin met moestuin nabij de appartementen zorgen ervoor dat de bewoners elkaar als vanzelf ontmoeten. Het wordt het eerste project waarin Timpaan haar Wijkfonds gaat realiseren, waarmee de gemeenschapszin van bewoners verder worden gestimuleerd en vereenzaming wordt tegengegaan. Zo kan de wijk ook na oplevering blijven doorgroeien en zich ontwikkelen.

Beoordeling
In de beoordeling worden zowel de stedenbouwkundige aanpak als architectuur van ‘uitzonderlijke hoogwaardige kwaliteit’ geprezen. Het is een ‘gedurfd autovrij’ en ‘aantrekkelijk en duurzaam groen’ plan. Ook wordt de natuurinclusiviteit geprezen in de beoordeling: “Het hele landschap staat in het teken van het leveren van eco-systeemdiensten. Er is een grote samenhang tussen de bouwkundige en landschappelijke maatregelen. Architectuur is natuurinclusief en groen speelt tot bovenop de daken een (hoofd)rol.”

Ivana Somers – Gardenier, wethouder Bouwen en Wonen: “Vlaardingen wil een Woonstad zijn waar het prettig wonen is voor iedereen. Dat betekent dat we werken aan een woningvoorraad en een woonomgeving die voor elk wat wils biedt. Het plan Fortunapark geeft concreet invulling aan de doelstelling in de Woonvisie om te komen tot een grotere variatie in woningtypen en prijsklassen van sociale huurwoningen tot duurdere koopwoningen. Zo brengen we Vlaardingen meer in balans. De woningen worden energieneutraal. Bij de buitenruimte wordt veel aandacht besteed aan klimaatadaptatie, biodiversiteit en waterbeheer. Zo krijgt Vlaardingen er een prachtige groene buurt bij die comfort biedt en die klaar is voor de toekomst. Een eyecatcher als je Vlaardingen binnenkomt.”

Ingeborg de Jong (directeur Timpaan): “We zijn als maatschappelijke gebiedsontwikkelaar zeer verheugd dat we deze tender met het team hebben gewonnen. Duurzaamheid, betaalbaarheid en gemeenschapszin: alles wat wij als ontwikkelaar belangrijk vinden, komt samen in Fortunapark. We kijken ernaar uit om met het team en de gemeente verder aan de slag te gaan met het plan.”
Peter Ouwehand (directeur Ouwehand Bouwen en Ontwikkelen): “Ouwehand ziet dit project als een waardering voor onze strategie als ontwikkelende bouwer. Onze visies op duurzaamheid en innovatie zijn een belangrijk onderdeel van Fortunapark en het is geweldig dat dit is gewaardeerd. We kijken er naar uit om in samenwerking met Timpaan en de gemeente Vlaardingen deze toekomstbestendige wijk de komende jaren te gaan realiseren.”

Proces & informatie
De vervolgstap van deze aanbesteding is het afsluiten van de koopovereenkomst tussen de ontwikkelcombinatie van Timpaan en Ouwehand Bouw en de gemeente.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor een nieuwsbrief via: https://www.fortunapark-vlaardingen.nl

Lees ook

Ruben zijn ervaringen uit het traineeship

Ruben was de eerste deelnemer van de Academie en heeft onderhand allerlei functies gedaan. Uit project Jaagpad in Alkmaar haalt hij op dit moment zijn voldoening, Ruben brengt BIM naar de bouwplaats!” “Jaren geleden was ik in het kantoor van Ouwehand Katwijk. Ik vond...

Michaela kiest voor het traineeship

Michaela is in 2022 gestart met het traineeship om te ontdekken wat het beste bij haar past. “Tijdens mijn studie Ruimtelijke Ontwikkeling kon ik voor een stage terecht bij Ouwehand. Ik heb tien weken stagegelopen bij de afdeling Ontwikkeling en Technische...

Nationale vrouwendag: vrouwen in de bouw

Volgens Bouwend Nederland is slechts 10 procent van het totaal aantal werknemers in de sector vrouw. Martin Ouwehand: ‘’Bij Ouwehand is het vrouwelijk aandeel van de collega’s 19 procent. Wij zien dat diversiteit krachtig en succesvol is binnen onze projectteams!’’...

Martijn zijn lessen uit de Ouwehand Bouw Academie

Martijn (24) begon in 2021 met zijn meewerkstage bij Ouwehand, schreef daarna zijn scriptie en begon in 2022 met zijn rol als werkvoorbereider. Deze stille kracht heeft een duidelijk doel voor ogen! “Voor mijn studie bouwtechnische bedrijfskunde in Amsterdam was ik op...

Meld je aan voor de Ouwehand Bouw Academie

Een mooie carrière in de bouw als vooruitzicht! De jeugd heeft de toekomst. Een prima motto. De jeugd moet dan wel de kans krijgen mee te bouwen aan deze toekomst. De Ouwehand Bouw Academie heeft het traineeship in het leven geroepen om door deze kansen jong talent te...