Ga naar hoofdinhoud

Waarom omarm jij de SDG’s?

In de zomer van 2020 hebben wij u al kort kennis laten maken met de stichting Circulair West. Zes toonaangevende bedrijven hebben gezamenlijk een stichting opgericht met als doel het creëren van een toekomstbestendige economie die efficiënt omgaat met haar grondstoffen, concurrerend is en duurzaam produceert binnen de natuurlijke grenzen van de aarde.

De kopgroep, die in de tussentijd flink is uitgebreid evenals de vrienden van de stichting, werkt aan diverse icoonprojecten. Dit zijn projecten waarmee circulaire kennis en ervaring wordt opgedaan die zich vervolgens vertaald naar circulaire productieprocessen, bedrijfsvoeringen, producten en diensten. Het uiteindelijke doel van stichting Circulair West is om in een circulaire economie ketens te sluiten over sectoren heen. Dit doen we door gebruik te maken van elkaars grondstoffen, kennis en kunde.

Onze collega’s bij Ouwehand Bouw werken samen aan deze icoonprojecten en hebben intensief te maken met de SDG’s. Deze keer vertellen Rob van der Graaf en Henk van der Wel hun visie op de SDG’s en waarom zij die omarmen.

Rob van der Graaf, waarom omarm jij de SDG’s?

“Als we zo doorgaan kan een wereld zoals wij die kennen niet voortbestaan, we zijn hem vakkundig aan het slopen. We moeten het over een andere boeg gooien en af van de lineaire economie en juist naar een circulaire economie waarbij we nu moeten investeren in een leefbare toekomst. Dus niet wensen en offers vragen voor duurzaam en circulair, maar met onderbouwing aantonen dat als we het niet doen we op termijn veel meer economische schade oplopen, zeg maar ‘Groen Rechts’. De SDG’s zijn de routekaart om veranderingen in werking te stellen, allereerst bepaal je als organisatie de status quo. Uiteindelijk zullen we meten wat er is bereikt en met deze kennis zullen er weer nieuwe doelen gesteld worden om vervolgens een selectie van SDG’s te maken waaraan je kan en wil werken voor de volgende periode.

Het mooie van de SDG’s is dat ze al omvattend zijn, elkaar ook overlappen en over de hele wereld van toepassing zijn. Zelf heb ik het meest met 6, 7, 13, 14 en 15, natuur en water waarvoor ik met het icoonproject watermanagement mooie nieuwe doelen kan bereiken. Met deze oude slogan ter inspiratie: ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’ dus aan de slag! Samen komen we er!”

Henk van der Wel, waarom omarm jij de SDG’s?

“Vanuit Ouwehand Bouw ben ik als ‘jongere’ generatie aangesloten als pionier bij Circulair West. Hier werken we samen met andere bedrijven uit de regio Duin- en Bollenstreek om onze circulaire ambities te versnellen. Door kennis en kunde met elkaar te delen en concrete projecten op te pakken kunnen we deze stappen samen zetten.

In het dagelijks leven wordt het steeds meer zichtbaar en kenbaar waarom we anders met de aarde om moeten gaan. Ik ben van mening dat iedereen hierin zijn steentje bij zou moeten dragen, binnen de mogelijkheden die men heeft, samen zullen we de transitie naar een duurzame toekomst moeten inzetten. Waarbij bewustwording en gedragsverandering belangrijke elementen zijn om hiertoe te komen.

Bij de afdeling projectontwikkeling zijn we vaak van begin tot eind bij een project betrokken. Door in een vroeg stadium goed na te denken over de inrichting en vormgeving van (gebieds)ontwikkelingen kunnen we allesbepalende verschillen maken in het kader van duurzaamheid, circulariteit en natuurinclusief bouwen.

Daarnaast hebben we ons, als Ouwehand Bouw, gecommitteerd aan de SDG’s oftewel Sustainable Development Goals. Deze doelen omvatten de afspraken die door de Verenigde Naties zijn vastgelegd om van de wereld in 2030 een betere plek te maken en worden wereldwijd steeds meer (h)erkend. Ons doel voor dit jaar is een actieve bijdrage aan 11 van de 17 doelen door te zetten en daarnaast concreet aan de slag te gaan met nieuwe doelstellingen voor de SDG 4, 6 en 9.

Samen met collega’s gaan wij ervoor om deze ambitie waar te maken en stellen we jaarlijks weer nieuwe doelen om steeds een stapje verder te komen!”

 

Henk en Rob met SDG's

Meer nieuws

Ouwehand Bouw sponsort VV Katwijk

Ouwehand Bouw stimuleert graag de lokale sportiviteit en sponsort daarom…

Lees meer

Ondertekening bouwplan appartementencomplex Hooghkamer Voorhout

Afgelopen vrijdag hebben Directeur Hans Al van Woonstichting Stek en…

Lees meer

Waarom omarm jij de SDG’s?

In de zomer van 2020 hebben wij u al kort…

Lees meer
Back To Top