Ga naar hoofdinhoud

Standaardisering, flexibilisering en samenwerking bevorderen duurzaamheid bouw

Al meer dan driekwart eeuw ontwikkelt, bouwt, transformeert en verbouwt Ouwehand Bouw woningen, kantoren en bedrijfspanden. Aandacht voor kwaliteit, vakmanschap en werkplezier loopt als een rode draad door de bedrijfsgeschiedenis.

“Onze kracht ligt in samenwerking én kruisbestuiving van jonge professionals en ervaren collega’s in personeel opzicht en een slimme mix van standaardisering en flexibilisering in bouwconcepten. Het op een transparante manier delen van kennis met partners en opdrachtgevers. Werkplezier, vernieuwing, samenwerking en betrouwbaarheid zijn hierbij onze kernwaarden”, zo schetst Martin Ouwehand het bedrijf. Hij is de vierde generatie aan het roer van het familiebedrijf met vestigingen in Katwijk en Gorinchem. Adjunct directeur Ruud Schapendonk bestuurt de locatie van Ouwehand Bouw Gorinchem met de focus in de komende jaren Ouwehand nog sterker op de kaart te zetten.

Beide locaties zijn toegesneden op zowel projectontwikkeling als duurzame nieuwbouw, waarnaast ook Ouwehand Bouw Plus opereert, dat zich richt op de zakelijke opdrachtgevers en is gespecialiseerd in duurzame transformatie, -verbouw en -renovatie. In alle gevallen is in de praktijk de ‘driehoek’ werkproces, kwaliteit en prijs leidend. Hiermee wil Ouwehand zich onderscheiden in de markt.

Virtueel bouwen

“Binnen de ‘driehoek’ zien wij de optimale mix in standaardisering en flexibilisering. Het levert winst op in duurzaamheid en snelheid, zonder concessies te doen aan de kwaliteit”, zegt Ouwehand. “Belangrijk is wel dat we zo vroeg mogelijk in het proces worden betrokken. Bij nieuwbouw kun je met een team van partnerbedrijven een project vooraf helemaal ‘virtueel bouwen’ in een 3D digitale omgeving. Het betekent dat je vooraf al alles bedenkt, doorrekent en op elkaar afstemt voor het werkelijke bouwproces. Voordeel hiervan is dat faalkosten beperkt zijn. Blijkt tijdens de bouw toch iets niet volgens plan, dan kun je snel schakelen dankzij het digitale platform waarop je actueel inzicht en overzicht hebt waardoor het leuker is om aan het bouwproces te werken.”

Standaard én flexibel

Schapendonk: “Bovendien kun je vooraf met opdrachtgevers en bouwpartners binnen het bouwteam de keuze voor materiaal en bouwproces goed doordenken met het oog op duurzaamheid, comfort, en onderhoud. En ook snelheid: vloer- , gevel- en dakconstructies kunnen bijvoorbeeld in hun geheel modulair vanaf de fabriek op de bouw worden afgeleverd en daar geassembleerd. De flexibiliteit binnen het concept bestaat uit aanpassingen op maat wat betreft uitbouwen, keuken, sanitair en binnenwanden. Ook voor de bestaande bouw zijn er altijd mogelijkheden voor standaardisering en flexibilisering bij dak- , gevel-, sanitair- en keukenrenovatie.”

De methode levert bij nieuwbouw en verbouw kostenbesparing en winst in snelheid op. Ouwehand: “De bouw staat voor een enorme operatie in bouwvolume en duurzaamheidseisen wat betreft materiaalgebruik, energiebesparing en de omschakeling naar andere energiebronnen. Willen de nieuwe technieken en bouwmethoden zich terugbetalen, dan is schaalgrootte met optimale flexibiliteit belangrijk.”

Opdrachtgevers

Woningcorporaties in de regio zijn een belangrijke opdrachtgever voor Ouwehand. “Ze renoveren én vervangen hun woningvoorraad deels door nieuwbouw. Op beide fronten kunnen wij hen optimaal bedienen. Zo bouwen we in Culemborg 29 duurzame energie-neutrale woningen voor Kleurrijk Wonen. In Asperen hebben we recent 28 nul-op-de-meter appartementen gerealiseerd. Ook voeren we onderhoud uit voor een aantal corporaties”, vertelt Ouwehand.

“Daarnaast werken we aan projecten voor onze eigen ontwikkeling of externe ontwikkelaars. Mooi voorbeeld hierin is het plan Beursplein te Tiel. Hier ontwikkelen en bouwen we in bouwteamverband met opdrachtgever Reales 104 appartementen met een warmte-koude opslagsysteem en voor Kwartshove in Leerdam bouwen we 68 nul-op-de-meter woningen.”

“Bij alle projecten werkt Ouwehand Bouw zoveel mogelijk met vaste partnerbedrijven”, merkt Schapendonk op. “We moeten met elkaar kunnen lezen en schrijven. Door samenwerken vanuit vertrouwen en in openheid kom je gezamenlijk tot werkplezier en uiteindelijk ook de beste resultaten.”

 

Bron: Hét Ondernemersbelang

Meer nieuws

Ouwehand Bouw sponsort VV Katwijk

Ouwehand Bouw stimuleert graag de lokale sportiviteit en sponsort daarom…

Lees meer

Ondertekening bouwplan appartementencomplex Hooghkamer Voorhout

Afgelopen vrijdag hebben Directeur Hans Al van Woonstichting Stek en…

Lees meer

Waarom omarm jij de SDG’s?

In de zomer van 2020 hebben wij u al kort…

Lees meer
Back To Top